EU:s dataskyddsförordning (GDPR)

2018-05-22

Läs mer om i uppdaterade stöddokument anpassade till dataskyddsförordningen.

Den 25 maj 2018 ska EU:s dataskyddsförordning (GDPR) börja tillämpas. Det innebär att det blir samma dataskyddsregler i hela EU. Dataskyddsförordningen kräver att det finns rättslig grund för all behandling av personuppgifter. Den enskilde individen får större kontroll över sina personuppgifter bland annat genom stärkt rätt att få ut uppgifter som man själv har lämnat, men också möjligheten att få information rättad eller att begränsa behandlingen av personuppgifter. Etikprövningsnämnderna har med anledning av den nya dataskyddsförordningen uppdaterat dokumentet "Vägledning till forskningspersonsinformation". Av dokumentet framgår under punkt 7 vilken information som ska lämnas till forskningspersonerna när dataskyddsförordningen börjar tillämpas. Även dokumentet "Stödmall forskningspersonsinformation" har uppdaterats (2018-05-18).

Mer information om hur personuppgifter ska behandlas i forskning finns på Datainspektionens webbplats. https://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/forskning/

 

Det är sökanden som måste avgöra om en uppdaterad forskningspersonsinformation är en väsentlig ändring som innebär att en ansökan om ändring av tidigare godkänd ansökan ska sändas in. För mer information om ändringsansökan se fråga 2 under fliken FAQ https://www.epn.se/start/faq/

 

Anslagstavla

2018-07-10

Öppettider under sommaren 2018

Kansliet har under semesterperioden fr o m den 10 juli till den 14 augusti begränsad bemanning. Under vecka 30 och 31 är kansliet obemannat men kan nås via epost och vid behov finns möjlighet att lämna in handlingar kl 10.00 – 12.00.
2018-05-22

Inför augustisammanträden med inlämningsdatum senast den 9 juli.

Det är just nu många ärenden som lämnas in till nämnden. Tänk därför på att vara ute i god tid och se till att ansökan är komplett d v s korrekt ifylld, underskriven med relevanta bilagor och prövningsavgiften betald. Det går bra att skicka in ansökan med internpost och vanlig post. Vill du lämna in din ansökan personligen har kansliet öppet kl 9.00-12.00 den 9 juli.
2018-05-22

EU:s dataskyddsförordning (GDPR)

Läs mer om i uppdaterade stöddokument anpassade till dataskyddsförordningen.