EU:s dataskyddsförordning (GDPR)

2018-05-22

Läs mer om i uppdaterade stöddokument anpassade till dataskyddsförordningen.

Den 25 maj 2018 ska EU:s dataskyddsförordning (GDPR) börja tillämpas. Det innebär att det blir samma dataskyddsregler i hela EU. Dataskyddsförordningen kräver att det finns rättslig grund för all behandling av personuppgifter. Den enskilde individen får större kontroll över sina personuppgifter bland annat genom stärkt rätt att få ut uppgifter som man själv har lämnat, men också möjligheten att få information rättad eller att begränsa behandlingen av personuppgifter. Etikprövningsnämnderna har med anledning av den nya dataskyddsförordningen uppdaterat dokumentet "Vägledning till forskningspersonsinformation". Av dokumentet framgår under punkt 7 vilken information som ska lämnas till forskningspersonerna när dataskyddsförordningen börjar tillämpas. Även dokumentet "Stödmall forskningspersonsinformation" har uppdaterats (2018-05-18).

Mer information om hur personuppgifter ska behandlas i forskning finns på Datainspektionens webbplats. https://www.datainspektionen.se/lagar-och-regler/personuppgiftslagen/forskning/

 

Det är sökanden som måste avgöra om en uppdaterad forskningspersonsinformation är en väsentlig ändring som innebär att en ansökan om ändring av tidigare godkänd ansökan ska sändas in. För mer information om ändringsansökan se fråga 2 under fliken FAQ https://www.epn.se/start/faq/

 

Anslagstavla

2018-05-22

EU:s dataskyddsförordning (GDPR)

Läs mer om i uppdaterade stöddokument anpassade till dataskyddsförordningen.
2018-03-16

Kommande elektronisk ansökan

Etikprövningsnämnderna arbetar för att ersätta etikprövningsansökan i pappersform med ett elektroniskt ansökningsförfarande i ärendehanteringssystemet Prisma. När det har införts kommer etikprövningsnämnderna inte längre ta emot etikprövningsansökningar i pappersform. Avgiften kommer då inte heller kunna betalas i förväg utan ska betalas med ett OCR-nummer som erhålls i samband med den elektroniska ansökan. Läs mer under fliken Kommande elektroniska ansökan: www.epn.se/start/kommande-elektroniska-ansoekan/
2016-03-21

Att tänka på vid besvarande av kompletteringsbegäran